ΜΗΔΕΙΑ
MEDEA
Μυθοπλασία, Ιταλία – Γαλλία – Γερμανία, 1969, 110’, 35mm, Έγχρ., με ήχο (στα ιταλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους) Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini Σενάριο: Pier Paolo Pasolini, βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη Φωτογραφία: Ennio Guarnieri Μοντάζ: Nino Baragli Σκηνικά: Dante Ferretti Κοστούμια: Piero Tosi Μουσική: Λαϊκή μουσική από όλο τον κόσμο Μουσική επιμέλεια: Pier Paolo Pasolini με τη συνεργασία της Elsa Morante Ηθοποιοί: Maria Callas, Massimo Girotti, Laurent Terzieff, Giuseppe Gentile, Margareth Clémenti Παραγωγή: Francο Rossellini και Marina Cigogna, San Marco / Les Films Number One / Janus Film und Fersehen Αποκατάσταση: S.N.C. Προέλευση κόπιας: Istituto Luce Cinecittà Διανομή: Unzero Films
Το πιο ονειρικό μέρος του αρχαιοελληνικού τρι- πτύχου του Παζολίνι. Με φόντο τα τοπία της Καπ- παδοκίας όπου τοποθετείται η μυθική Κολχίδα, η ταινία παίρνει από τον Ευριπίδη μια οικογενειακή τραγωδία προδομένου έρωτα και αλληλοσπαραγ- μού και τη στήνει γύρω από την ιερατική, σχεδόν βουβή παρουσία της Μαρία Κάλλας, της θρυλικής ερμηνεύτριας του ρόλου στην όπερα του Κερουμπί- νι. Οι ψυχολογικές συγκρούσεις του μύθου υποχω- ρούν μπροστά σε μιαν αλληγορία από-ιεροποίησης: η βαρβαρική μαγεία του παλιού αγροτικού κόσμου σαρώνεται από τον νέο πολιτισμό της λογικής. Η Μήδεια που στο βωμό του πάθους θυσιάζει πρώτα τον αδελφό και ύστερα τα παιδιά της είναι καταδι- κασμένη να αφανιστεί.
«Η Μήδεια είναι μια ιστορία για τη γέννηση της θρησκείας, που έχει ελάχιστη σχέση με τον Ευριπί- δη και σχεδόν καθόλου διάλογο. Υπάρχουν δύο πα- ράλληλες θρησκευτικές αγωγές: αυτή της Μήδειας, που είναι μια θρησκευτική αγωγή από την ανάποδη, κι αυτή που παίρνει ο Ιάσων από τον Κένταυρο, ο οποίος αρχικά του φανερώνεται ως θεός κι έπειτα γίνεται όλο και περισσότερο υλιστής φιλόσοφος. Γύρισα 70.000 μέτρα φιλμ στην Τουρκία και τη Συ- ρία, γιατί υπολόγιζα ότι η ταινία θα έχει διπλάσια διάρκεια από τις άλλες -ίσως όχι ως χρόνος, αλλά με την έννοια των επεισοδίων, των περιστατικών, των χαρακτήρων.» Π. Π. Π.
Προλογίζει η σκηνοθέτης Αντουανέττα Αγγελίδη.